Home Home Information Contact Site Map Library
English Site
زيست‌شناسي
بخش‌هاي اصلي
صفحه‌ى اصلى::
آموزش زيست‌شناسى::
بوم‌شناسی::
تاريخ زيست‌شناسى::
جانورشناسى::
ديرين‌شناسى و تکامل::
ژنتيک::
سلول و مولکول::
فناوری زيستی::
گياه‌شناسی::
قارچ‌ها و جلبک‌ها::
ميکروب‌شناسی::
برترين مقاله‌ها::
::
جستجو در پايگاه

جستجوي پيشرفته
دريافت اطلاعات پايگاه
نشاني پست الكترونيك خود را براي دريافت اطلاعات و اخبار پايگاه، در كادر زير وارد كنيد.
آخرين مطالب ساير بخش‌ها
:: دانش‌آموزان به کلاس درس دانشمندان ايرانی می‌روند
:: سامانه‌‌ی يکپارچه‌ی پرورش خلاقيت در دانش‌آموزان
:: آموزش و ارزيابی مهارت‌های زندگی
:: چگونه پژوهش کنيم
:: علمی‌غروی، حميده‌
دنياى DNA

AWT IMAGE

برترين عکس‌ها از طبيعت

AWT IMAGE

مرکز آموزش ژنتيک

AWT IMAGE

:: ديرين‌شناسى و تکامل : نقش نياکان باستانى ما در تکامل جانوران ::
 | تاريخ ارسال: 20/2/1388 | 

نياکان ما ممکن است درباره‌ى ژن‌ها و نظريه‌ى داروين چيزى نمي‌دانستند، اما مي‌دانستند چگونه تکامل جانوران وحشى را در راستاى برآوردن نيازهايشان به پيش برانند. پژوهش‌هاى بسيارى نشان داده‌اند که چگونه اهلي‌کردن به‌طور ناگهانى پوشش اسب‌ها را رنگارنگ کرد، به گاوها ژن‌هاى بيش‌ترى براى توليد شير و رويارويى با عفونت بخشيد و شاخ‌هاى گوسفندها را کوتاه‌تر کرد.

  پژوهش‌هاى باستان‌شناسان نشان داده‌ بودند که گوسفند به احتمال بسيار نخستين جانورى بود که نزديک 11 هزار سال پيش به دست انسان اهلى شد و سپس انسان‌ها توانستند گاو نيز پرورش دهند. نزديک 5500 سال پيش، انسان‌ها توانستند اسب‌ها را رام کنندکه به سوارکاران توانايى بي‌مانندى در جنگاورى و سرعت بسيار در جابه‌جايى بخشيد. اکنون بررسي‌هاى ژنتيکى از يافته‌هاى باستان‌شناسان پشتيبانى مي‌کنند.

  به‌تازگى پژوهشگران آلمانى به رهبرى آرنه لودويگ، شش ژن مرتبط با رنگ پوست را در 89 فسيل اسب بررسى کرده‌اند. اين فسيل‌ها از 40 هزار سال پيش تا سده‌هاى ميانه را شامل مي‌شوند و از جاهاى متفاوت از چين تا اسپانيا به دست آمده‌اند. بررسي‌هاى ژنتيکى نشان داد که پيش از 5500 سال پيش، رنگ پوست بيش‌تر اسب‌ها، سرخ-قهوه‌اى يا سياه بوده است. سپس، در جايى که اکنون بخشى از خاک اکراين، رومانى و روسيه است، انفجارى از رنگ رخ داد و انسان‌هايى که به رام‌کردن اسب‌ها پرداختند، اسب‌هايى با رنگ پوست بلوطى تا کرم، سفيد و خالدار پرورش دادند.

  اثرگذارى نياکان ما بر تکامل گوسفندان کم‌ترين از اين نبوده است. بر پايه‌ى پژوهشى به رهبرى ماسيمو پالمارينى در دانشگاه گلاسکو در انگلستان،گوسفندها در دو موج اهلى شدند. نمونه‌هايى از موج يکم هنوز به صورت نژاد نيمه‌وحشى درجزيره‌هاى اسکاتلند وجود دارند. موج دوم نزديک 6 هزار سال پيش به هنگامى آغاز شد که کشاورزانى در جايى که اکنون بخشى از خاک ايران و عراق است، به گزينش ويژگي‌هايى مانند پشم کم‌تر و شاخ‌هاى کوتاه‌تر دست زدند. همتايان باستاني‌تر و پرپشم‌تر اين گوسفندان به گوشه‌ وکنار اروپا رانده شدند و بار ديگر نيمه‌وحشى شدند.

  بررسى ژنوم گاو نيز نشان داده که اهلي‌کردن اين جانور باعث افزايش گوناگونى ژن‌ها مرتبط با توليد شير، ماهيچه‌ها و ايمنى به عفونت‌هاى باکتريايى شده است. پژوهشى هريس لوين که رهبرى پروژه‌ى تعيين توالى ژنوم گاو را در دانشگاه الينيوز به انجام رسانده است در اين باره مي‌گويد: «چند منطقه در ژنوم گاوهاى گوشتى و گاوهاى شيرده با هم بسيار تفاوت دارد.»

  منبع:

  Early domestic animals were surprisingly well bred, by Andy Coghlan and Ewen Callaway. NewScientist.com: 05 May 2009

  
تسهيلات مطلب
ساير مطالب اين بخش ساير مطالب اين بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


كد امنيتي را در كادر بنويسيد >
::
دفعات مشاهده: 2648 بار   |   دفعات چاپ: 732 بار   |   دفعات ارسال به ديگران: 225 بار   |   0 نظر
زيست‌شناسي
Static site map - Persian site map - English site map - Created in 0.078 seconds with 810 queries by AWT YEKTAWEB 2.0.6.5